dilluns, 5 de novembre de 2007

Halloween o Castanyada?

Aquests dies els monitors del menjador han fet activitats pels nens relacionades amb el Halloween.

Han fet una mena de "túnel del terror" per entrar al menjador. Us ensenyem unes fotografies perquè us feu una petita idea del que han fet ja que una visita in situ és molt més terrorífic.

Tot seguit us plantegem unes preguntes amb la única finalitat de crear una mica de debat entre nosaltres.

Què opineu sobre el fet què faci uns anys també se celebri Halloween al nostre país?Ho trobeu bé o només hauríem de celebrar la Castanyada?

A continuació us fem cinc cèntims de cada festa.

HALLOWEEN
El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que tan ràpidament s'han estès per tot el món i, en especial, pels països hispanoparlants.
Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar als esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases, acompanyades de bruixes i esperits.

Amb l'arribada del Cristianisme s'establí el primer dia de Novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d'octubre es convertí en All Saints Eve (vigília del Dia de Tots Sants).

Aquestes paraules anaren derivant cap a All Hallows Eve, d'on va sortir la paraula Halloween. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant o sagrat, i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic khailag.

Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d'aquí, la tradició es va començar a estendre per la resta del món.


CASTANYADA
La Castanyada és una feta popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada, o a altres dies propers. Com el halloween dels països anglosaxons, prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en que es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes. En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzaven rifes de panellets i fruita confitada.
Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.
Se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer.


Esperem les vostres opinions!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ens encanten les festes, celebrem el Halloween, però EP! NO OBLIDEM LA NOSTRA CASTANYADA. I els nostres panellets! I també la nit de Tots Sants invoquem els nostres espèrits per donar algún ensurt!

Família Bazan Monserrat

Anònim ha dit...

Tenim una tendencia a celebrar-ho tot. Perquè també venen els Reis, Caguem el Tió i també ve el Pare Noel. I comercialment han sabut fer-ho molt bé perquè els nens s'apunten a tot i a veure qui és el guapo que els hi diu que no. Crec que hauríem de mantenir les nostres tradicions i saber distingir el que són tradicions d'altres llocs. Suposo que amb la globalització i els mitjans de comunicació d'avui dia cada cop serà més difícil. Però crec que només adoptem festes d'altres llocs que interessen comercialment.

Anònim ha dit...

Us imagineu que PortAventura en lloc de celebrar el Halloween celebres la castanyada. Es podria fer un anunci com el següent:

"Atreveix-te a entrar a la casa de les castanyes trapelles, potser una de juganera et petarà al nas. O a Pujar als panellets voladors, són tan bons que et faran arribar al cel.O entra a la bota encantada del moscatell. I sobretot no et deixis de fer-te una foto amb la nostra "Increible Castanyera" o el nostre superboniato.Jo de tu sí vindria"

Anònim ha dit...

m'agradaria celebrar la castanyada po tun pare i ta mare no em deixen =(